DAGBOK

DAGBOK

Örnnästets Kennel

Till startsidan

Ofrivillig höstvila

DagbokPosted by Eva Wed, October 12, 2016 12:04:38

Det har blivit långt mellan inläggen i dagboken, men sommaren och hösten har kantats av så mycket som tagit upp min tid, att det blivit svårt att hinna med att sitta vid datorn. Men nu är jag sängliggandes en stor del av tiden, så vad passar väl bättre än att uppdatera nu?!smiley

Sommarens semestertripp gick med husvagn genom landet till västkusten. Hundarna och Hampus var förstås med, och det blev härliga dagar med en titt på finalerna vid Lydnads-SM, utomhusteater i Falkenberg, många trevliga möten, soliga dagar, bad m.m.smiley

Vi stannade även till hos Texies och Foxies uppfödare (Korabos kennel) för att hälsa på. Det blev lite vallning för småtjejerna och så bestämde vi att vi skulle återkomma under ett par helger lite längre fram.

Under dessa helger gjorde både Texie och Foxie enorma framsteg! Det var så roligt att valla, och samtidigt se hur tjejerna njöt av varje minut. Fick de själva välja, så skulle de förmodligen stanna kvar i hagen med fåren hela dagarna. Texie har fått valla lite på hemmaplan också under augusti och september, så hon har varit riktigt nöjd med säsongen.

Tjejerna på utsiktsberg i Göteborg.

Avkoppling vid den soliga västkustensmiley

Vallning i Skinnskatteberg.

Cuba har också fått roliga aktivitetersmiley. Det har blivit en hel del spår- och lydnadsträning, samt några appellspårtävlingar med henne. Hon har gjort bra ifrån sig på tävlingarna, bl.a. klockrena spår och superfina budföringar. Men jag har avstått momentet platsliggning, vilket genererar 50 poäng. Det har gjort att vi inte har fått någon uppflyttning. Cuba kan ligga stilla dessa 3 minuter, men jag vet inte hur hon reagerar om någon annan hund skulle kliva upp och röra på sig eller komma fram till henne. Därför vill jag att hon har mer stadga, d.v.s. känner sig fullständigt trygg oavsett vad som kan hända under dessa 3 minuter innan vi ställer upp i det momentet. Får hunden en dålig erfarenhet under en platsliggning kan det ta väldigt lång tid att bygga upp tryggheten hos hunden igen. Normalt hade jag inte startat en tävling med Cuba innan hon varit ordentligt genomtränad i alla moment, men nu var det speciella omständigheter som styrde denna gång. Mer om det längre fram i texten.

I mitten av september åkte jag och Cuba till Nordmalings BK. Där var det utställning, och jag hade anmält Cuba till efterföljande exteriörbeskrivning. Det var med spänning jag klev in i bedömningsringen med henne. Med tanke på hennes unga (ibland valpiga) inre sida, så undrade jag vad domaren skulle tycka om hennes yttre sida. Cuba fick jättefin bedömning!smiley Det som avvek från normal standard var att hon ännu inte är färdigutvecklad i bl.a. bröstkorgen. Och dessa bitar kommer ju när hon blir lite äldresmiley.

Som avslutning på Cubas spårsäsong blev det ett extra långt spår, med extra lång liggetid, och många fler spårpinnar än vad hon är van vid. Cuba spårade jättefint och noggrant, så nu längtar jag verkligen till våren då jag kan fortsätta att utveckla hennes spårarbete!smiley

Ja, varför stannade nu både vallning, spårning och annan hundträning upp helt plötsligt? Varför pratar jag om att nästa spår blir till våren, när snön ännu inte har kommit? Jo, i början av året konstaterades att jag hade kraftig artros i mina höfter. En av höfterna började krångla med mycket värk och svårt att gå. Den blev snabbt sämre, och under vår och sommar har jag haltat och tagit mig fram mest på ren envishet. Jag vill göra så mycket, har svårt att sitta stilla, och hundarna måste ju också få sitt! Men till slut gick det inte längre, och sedan i mitten av sommaren har jag inte kunnat gå några längre promenader med hundarna. Peter har fått sköta promenaderna, och jag har tränat med hundarna det jag har orkat.

I slutet på september lades jag in på sjukhuset för operation. Att byta ut höftkula och skål var en större operation än jag trodde. Det är tre månaders efterföljande rehabiltering, och det har nu inte ens gått två veckor efter operationen. Jag kände mig rastlös och fångad inom fyra väggar redan efter några dagar efter att jag fått komma hem igen. Det här kommer att bli en stor prövning av mitt tålamod. Jag vill normalt att det händer saker: att jag får sticka ut med hundarna i skogen, träna med dom, baka eller andra roliga aktiviteter.

Mest orolig var jag över hur hundarna skulle reagera över att få så mycket färre aktiviteter, och för dom blir det nu till största delen endast långpromenader med husse. Men hittills verkar de väldigt nöjda med situationen, och att matte är hemma på heltid är nog inte så dumt det heller…smiley

/Eva