DAGBOK

DAGBOK

Örnnästets Kennel

Till startsidan

Husvagnsliv, träning & tävling

DagbokPosted by Eva Thu, June 08, 2017 06:22:19

Det har varit hektiskt den senaste tiden. Vi genomförde årets kennelläger vecka 21. Det är många förberedelser under en lång tid inför lägret, och det är många gånger som dygnets 24 timmar inte riktigt vill räcka till. Men till slut så blev allt klart, och det var bara att kicka igång programmet som i år innehöll mycket träning, massor med aktiviteter och som vanligt många underbart härliga valpköpare!!smiley

I år firade lägret 10-årsjubileum, och kenneln firar även 20 år. Vi hade därför några extra aktiviteter i årets program. Bl.a. hade vi under onsdagen besök av skyddsfiguranten Anders Ögren. Det var många som passade på att träna samt prova skyddsarbete med sin hund. Anders är även både instruktör och domare, och har många års erfarenhet inom skyddet. Han hade hängivna deltagare som lyssnade intresserat på hans tips och funderingar.

Anders diskuterar skyddsträning.

På torsdagseftermiddagen kom Tomas Forsberg, Fysiopet AB. Han höll en mycket intressant föreläsning om bl.a. förebyggande friskvård, träning och mål, samt visade massage på hund.

Tomas föreläser.

Vi hade flera tävlingar under lägret. Raskas matte Eva arrangerade en tävling med en lite annorlunda uppletanderuta, och Peter arrangerade Rayas Memorial. Den sistnämnda innehöll en bana som ekipaget skulle ta sig igenom på tid, och med olika moment där det fanns risk för tidstillägg om ekipaget gjorde något fel. Hunden fick bl.a. runda en kon, hoppa över öppet hinder, springa genom en tunnel och utsattes även för olika frestelser.

Vinnarna i Rayas Memorial.

Precis som vid tidigare kennelläger utdelades kennels egna priser, vilka vanns av:

Örnnästets Sito & Margareta Örjas - Årets Lydnadshund 2016 (lydnadsklass 3),

Örnnästets Paxe & David Johansson - Årets Brukshund 2016 (elitklass spår),

Örnnästets Smokey & Bengt Lund - Årets Örnnästare 2016 (kennelns första IPO-startande hund, Titlar: IPO/BHPI, IPO1).

När lägret var slut var det i stort sett bara att åka hem och packa om husvagnen. Torsdagen efter åkte vi till Skellefteå för att tävla. Texie skulle tävla i lydnadsklass på fredagskvällen, men tyvärr började hon att löpa mitt i veckan så jag fick stryka oss där.

Peter och Foxie tävlade i appellklass spår på lördagen. De var så duktiga och fick höga poäng, vilket resulterade i pallplats och en uppflyttning till lägre klass spår.smiley

Taktikgenomgång innan lydnadsmomentensmiley

Foxie var följsam och duktig under hela lydnadsprogrammet.

Foxie och Peter gjorde gruppmomentet (platsliggning) sist. Alla hundar låg lugnt. När momentet var slut och Peter och Foxie skulle lämna lydnadsplanen blev Foxie påhoppad av ”grannhunden”. Hon blev biten över nosen, och fick hål av hörntänderna både på nosen och under hakan. Allt gick så snabbt, och Foxie blev överrumplad och rädd. Nu tvättar vi såren flera gånger om dagen, och hoppas att de läker utan komplikationer. Sedan får vi se hur det kommer att gå när Peter tränar med henne bland andra hundar, om hon har några dåliga minnen kvar eller om det går bra att t.ex. lägga en platsliggning med främmande hundar.

Som plåster på såren fick Foxie fira sin uppflyttning med en smarrig tårta på kvällen. Jodå, både två- och fyrbenta fick också smaka.smiley

På söndagen var det dags för mig och Cuba att premiärtävla i lägre klass spår. Efter både en veckas kennelläger och därefter 3 dagar med husvagnscamping och hundtävlingar var Cuba rätt trött när jag väckte henne på morgonen. Det var 12 deltagare i vår klass, och som tur var fick vi startnummer 1. Det innebar att Cuba inte behövde vänta alltför länge innan spåret respektive lydnaden. Det var den varmaste dagen sedan torsdagen och mycket torrt i spåret, alla hundar hade jobbigt att ta sig fram. Cuba behövde verkligen allt vatten jag hade med mig när vi spårade. Efter spårningen var vi 8 deltagare kvar.

Cuba gick bra på lydnaden, men slarvade på hoppet. Lustigt nog var hoppet det moment som jag hade varit minst orolig för. Hon älskar att hoppa, både över tävlingshindret och i naturen. Hon formligen flyger både högt och långt över allt. Nu var hon lite frånvarande under momentet, och hamnade sittandes med nosen tätt intill hindret på andra sidan. Det gjorde att hon hellre valde att springa runt än att försöka hoppa över hindret på vägen tillbaka till mig. Vi avslutade sedan med betyg 10 på både budföring med skott samt det avslutande momentet platsliggning med skott. Jag tror att alla hundar tyckte det var skönt att avsluta med 5 minuters vila på planen. Vi fick ihop höga poäng som med råge räckte till uppflyttning, så nu får vi satsa på att träna momenten i högre klass i sommar.smiley

Cuba efter uppflyttningen ur lägre klass spår.

Vi kom hem sent på söndagskvällen. Vi var alla nöjda och trötta, och hundarna sov gott även under hela måndagen.smiley

/Eva